22 aprilie – Ziua Pământului și moduri în care poate fi celebrată

În fiecare an, pe data de 22 aprilie, Ziua Pământului celebrează momentul în care a luat naștere mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător, în Statele Unite ale Americii. 

În prezent, această sărbătoare este recunoscută la scară largă, de peste 193 de țări, fiind marcată de eforturile și acțiunile a peste un miliard de oameni la nivel global, cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la comportamentul uman în raport cu mediul înconjurător, dar și de a schimba politici la nivel local, național și chiar global. 

Tema anului 2021 este „Restore Our Earth” și se concentrează asupra proceselor naturale și tehnologiilor ecologice emergente care pot reface ecosistemele lumii.

Luând în considerare schimbările climatice din ce în ce mai agresive și poluarea galopantă a mediului, Ziua Pământului este percepută ca o bună ocazie pentru ridicarea gradului de conștientizare a acestor probleme importante și de a mobiliza activ cetățenii în lupta pentru o planetă mai curată și mai sănătoasă. 

Cu ajutorul unor evenimente organizate an de an la nivel global și a unor nume mari care sunt implicate în sprijinirea mesajului care stă la baza înființării acestei sărbători (nume precum Organizația Națiunilor Unite, care începând cu anul 2009 a declarat această zi ca fiind sărbătoarea oficială a planetei Pământ sau NASA, care a început să promoveze anual evenimente pe această temă), societatea civilă începe să fie din ce în ce mai mobilizată pentru a sprijini planeta Pământ și bunăstarea acesteia. 

Cum a ajuns să fie celebrată Ziua Pământului

Înainte ca Ziua Pământului să fie adoptată de către americani, mentalitatea societății civile în raport cu poluarea – în special a aerului – rezona cu ideea de prosperitate și era acceptată ca atare, însă publicarea unei cărți cu titlul \”Silent Spring\”, de către Rachel Carson, vândută ulterior în peste 500.000 de exemplare, a reușit să sensibilizeze publicul cu privire la legăturile dintre poluare și sănătatea umană. 

Asistând la ravagiile unei scurgeri masive de petrol din Santa Barbara, California și inspirat totodată de mișcarea anti-război studențească, senatorul Gaylord Nelson reușește să pună în practică ideea unor cursuri predate în campusurile universitare pe această temă, fondând ulterior, în 1970, Ziua Pământului, care a condus apoi la crearea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii și la adoptarea unor numeroase legi privind protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane. 

Ziua Pământului a căpătat un caracter global începând cu anii ‘90, reușind să mobilizeze peste 200 de milioane de oameni în peste 140 de țări și aducând problemele de mediu în vizorul întregii lumi. 

Care este scopul acestei sărbători

Rolul celebrării Zilei Pământului este acela de a oferi și de a arăta sprijin pentru tot ce ține de domeniul protecției mediului și de a susține opinia și conștiința publică cu privire la stadiul de degradare al planetei Pământ, care de zeci de ani este supusă unui grad de poluare cu o creștere exponențială. 

EARTHDAY.ORG, site-ul oficial al Zilei Pământului, a devenit unul dintre cei mai importanți recrutori din lume în ceea ce privește miscarea ecologistă, aflându-se în strânsă colaborare cu parteneri din peste 193 de țări, pentru a pune în mișcare cât mai multe evenimente și acțiuni cu impact benefic asupra planetei Pământ. 

Evenimente care au loc cu ocazia Zilei Pământului

Pe 20 aprilie începe un summit global condus de Earth Uprising, în colaborare cu My Future My Voice, OneMillionOfUs și sute de activiști de mediu, care va aduce în prim plan discursuri și mesaje importante ale unor nume cunoscute din domeniu. Tot pe 20 aprilie va avea loc și summit-ul virtual \”We Shall Breathe\” cu tema centrală axată pe conexiunile dintre criza climatică și poluare, sărăcie și multe alte aspecte. 

Pe 21 aprilie va avea loc \”Învățați pentru planetă: Summit-ul educației globale\”, un eveniment care se desfășoară pe mai multe fusuri orare și care aduce laolaltă activiști de renume de pe fiecare continent, care vor dezbate importanța educației climatice. 

Pe 22 aprilie, EARTHDAY.ORG prezintă un alt eveniment digital, care întrunește ateliere, dezbateri pe teme precum alfabetizare climatică și de mediu, agricultura regenerativă, tehnologii de restaurare climatică, alături de spectacole speciale pe aceleași teme. 

NASA organizează, de asemenea, un eveniment virtual dedicat Zilei Pământului, în perioada 21-24 aprilie, iar înscrierea este gratuită și deschisă publicului doritor. Evenimentul conține mai multe activități precum chat cu experții NASA, zona distractivă și interactivă pentru copii și conținut științific. 

Idei pentru a celebra Ziua Pământului într-un mod inspirat 

– participarea la unul dintre evenimentele digitale mai sus menționate, pentru aprofundarea cunoștințelor în domeniu;

– plantarea unui copac;

– alcătuirea unei prezentări sau a unui video educativ cu privire la poluarea mediului înconjurător, care să-i îndemne pe alții să ia atitudine asupra acțiunilor lor; 

– o acțiune de colectare a gunoaielor/curățare a unei zone din natură;

– informarea despre colectarea selectivă a deșeurilor și pericolele la care se expun oamenii aruncând deșeurile amestecate, la gropile de gunoi;

– achiziționarea unor plase din materiale textile naturale și renunțarea la folosirea pungilor din plastic.

Electronic Waste Management se alătură luptei împotriva poluării mediului înconjurător, implicându-se activ în valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și prin activități de colectare selectivă și de tratare a deșeurilor de mai multe tipuri, dorind să ia parte în mod constant la eforturile globale depuse în lupta pentru combaterea poluării planetei noastre.