Ce trebuie să știm despre reciclarea textilelor

La nivel mondial există în prezent un supraconsum în ceea ce privește moda, reciclarea textilelor devenind o cheie al eforturilor de sustenabilitate globală. Vedem tot mai multe branduri care am inclus sistemul de reciclare a hainelor, doritorii putând lăsa hainele pe care nu le mai poartă sau care sunt într-un fel sau altul mult prea deteriorate.

Ce este reciclarea textilelor?

Reciclarea textilelor este procesul prin care îmbrăcămintea veche și alte materiale textile sunt recuperate în vederea reutilizării sau a recuperării materialelor. Aceasta reprezintă baza industriei de reciclare a textilelor. Etapele necesare în procesul de reciclare a textilelor implică donarea, colectarea, sortarea și procesarea textilelor, iar apoi transportul ulterior către utilizatorii finali de îmbrăcăminte uzată, zdrențe sau alte materiale recuperate. 

Baza pentru industria în creșterea reciclării textilelor este, desigur, industria textilă însăși. Aceasta a evoluat într-o industrie de aproape 1 trilion de dolari la nivel global, care cuprinde îmbrăcăminte, precum și mobilier și materiale pentru saltele, lenjerie de pat, draperii, materiale de curățare, echipamente de agrement și multe alte articole.

Surse de textile pentru reciclare

Textilele destinate reciclării provin din două surse principale și anume:

  1. Post-consumator, inclusiv articole de îmbrăcăminte, tapițerie pentru vehicule, articole de uz casnic și altele.
  2. Pre-consumator, inclusiv resturile create ca produs secundar din fabricarea firelor și a țesăturilor, precum și resturile textile postindustriale provenite din alte industrii.

Ce se întâmplă cu textilele

În Uniunea Europeană, aproximativ 50% din textilele colectate sunt reciclate și aproximativ 50% sunt refolosite. În jur de 35% din hainele donate sunt transformate în cârpe industriale, iar cea mai mare parte a hainelor refolosite este exportată în alte țări.  

Procesul de reciclare a textilelor

Pentru ca textilele să poată fi reciclate, există diferențe fundamentale între fibrele naturale și cele sintetice. Materialul nepurtabil care urmează să fie reciclat este sortat în funcție de model și de culoare. Sortarea culorilor are ca rezultat o țesătură care nu trebuie să fie vopsită din nou, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de retușare, economisind energie și evitând poluanții.

Materialele textile sunt apoi transformate în fibre sau mărunțite, introducând uneori alte fibre în fire. În funcție de utilizarea finală a firului, pot fi încorporate și alte fibre. Firul este apoi curățat și amestecat printr-un proces de cardare. Apoi, acesta este refilat și este pregătit pentru a fi utilizat ulterior la țesut sau tricotat. Cu toate acestea, unele fibre nu sunt filate în fire. Unele sunt comprimate pentru umplutura textilă, cum ar fi în cazul saltelelor.

În cazul textilelor pe bază de poliester, articolele de îmbrăcăminte sunt mărunțite și apoi granulate pentru a fi transformate în așchii de poliester. Acestea sunt ulterior topite și folosite pentru a crea noi fibre care să fie utilizate în noi țesături din poliester.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *