O economie circulară este definită ca fiind un sistem economic alcătuit din bucle închise în care componentele și materiile prime își pierd din capacitatea de utilitate cât mai puțin posibil, fiind utilizate surse de energie regenerabilă și care implică reutilizarea, repararea, reciclarea produselor existente, repunerea acestora în funcție. Practic, economia circulară este un model de consum și de producție prin care ciclul de viața al respectivelor produse cunoaște o extindere.
Economia circulară se va distinge astfel de modelul de economie tradițional, prin care consumatorii sunt încurajați să cumpere, să folosească, să consume și să arunce, având la bază ideea că materiile prime de care dispune planeta și care sunt atât de folosite în numeroase industrii sunt din ce în ce mai limitate.
Specialiștii au încercat de-a lungul vremurilor să definească economia circulară într-un mod cât mai exact, însă noile tehnologii și direcții în energia regenerabilă și în reciclarea deșeurilor au făcut ca aceasta să se afle într-o continuă evoluție. Cu toate acestea, economia circulară are câteva elemente de bază care alcătuiesc fundamentul acesteia, iar cunoscându-le și creând o educație la nivel social în acest sens, populația poate înțelege mai exact care sunt beneficiile trecerii către o astfel de economie, dar și ce anume se poate face (chiar și prin câteva gesturi simple, de început) pentru a oferi o mână de ajutor mediului înconjurător și a resurselor sale atât de utilizate și limitate.

Cum este prezentată, în linii generale, definiția economiei circulare
Literatura de specialitate folosește în prezent peste 100 de definiții ale economiei circulare, tocmai pentru că acest concept a fost studiat de către cercetători ai mai multor ramuri. Așadar, este de înțeles că, de exemplu, un analist financiar să explice această alăturare de termeni într-un mod diferit față de un filozof. Cele mai multe dintre definițiile economiei circulare au ca subiect central utilizarea resurselor după o schemă simplă (abordarea celor 3 R-uri):
- reducere – folosirea într-o manieră cât mai restrânsă a materiilor prime
- reutilizare – folosirea la un nivel maximum a produselor și a componentelor lor
- reciclare – repunerea în folosință a materiilor prime utilizate anterior, prin procesul de reciclare
Elementele de bază ale economiei circulare
Conform cercetătorilor de specialitate, se vor regăsi trei elemente esențiale pentru o bună funcționare a unui sistem de acest tip.
- Ciclurile închise – bazate pe principiul unui ecosistem, aceste cicluri închise trebuie să aibă ca rezultat buna gestionare și revalorificare a deșeurilor (acestea nu trebuie să existe, fiind utilizate pentru a crea produse noi), iar materiile prime, componentele și produsele aflate la baza funcționării acestor cicluri trebuie să fie de înaltă calitate.
- Energia regenerabilă – într-o economie circulară, energia folosită va dura cât mai mult timp posibil. Prin urmare, un astfel de sistem trebuie alimentat cu energie regenerabilă.
- Modul în care este gândit sistemul de funcționare al economiei circulare – pentru ca toate elementele să capete funcționalitate propriu-zisă, este nevoie de un sistem de funcționare bine alcătuit și pus în practică de către cei participanți (fie că vorbim aici de persoane, de companii, de organisme de funcționare), care formează împreună o rețea, în care acțiunile unui participant îi vor influența pe ceilalți.
Care sunt beneficiile trecerii la o economie circulară
O economie circulară presupune beneficii atât la nivel economic, cât și la nivel de protejare a mediului înconjurător. Printre acestea, se numără evident reducerea substanțială a resurselor folosite, precum și o decuplare a creșterii economice bazată pe folosirea resurselor de materii prime, fapt care poate stimula creșterea economică. Având în vedere că într-o astfel de economie materiile prime nu primează în raport cu forța de muncă, este de la sine înțeles că se pune în discuțe și creșterea numărului de locuri de muncă, întrucât va fi nevoie de personal care să participe la acțiunea de reciclare, reparații, în sectorul logistic, etc.
Printre principalele scopuri ale desfășurării unui sistem de economie circulară se numără și impactul pozitiv asupra sistemelor ecologice. Așadar, prin punerea în aplicare a unei economii circulare, se va limita emiterea la scară largă a gazelor cu efect de seră, poluarea excesivă a aerului, a apei și a solului.
Ce putem face pentru a păși către o economie circulară
- Schimbarea percepției asupra modului în care alegem să consumăm diferite produse. Conștientizarea utilității acestora și nevoia esențială de a oferi o mână de ajutor planetei, dar și viitorului generațiilor care vin. Să ne punem problema și să studiem ce ar presupune dispariția unui anumit tip de resursă provenită din mediul natural și să dăm o valoare mai mare obiectelor pe care le utilizăm, fie prelungindu-le viața, fie oferindu-le șansa să fie transformate în ceva nou.
- Optarea pentru produse durabile și evitarea achiziționării și folosirii produselor de unică folosință
- Crearea unor programe pentru utilizarea comună a anumitor bunuri.
- Deschiderea centrelor de reciclare, investirea în aparatură pentru compostare, crearea unor locuri de muncă pentru artizani, reparatori.
Etapele necesare pentru a pune bazele unei culturi cu mai puține deșeuri
Formarea unei culturi prin care oamenii să producă din ce în ce mai puține deșeuri și în care să primeze dorința de a reutiliza, de a repara, de a oferi o nouă viață sau utilitate produselor care și-au pierdut folosința sau scopul inițial pentru care au fost create trebuie să aibă la bază, întâi de toate, informarea și educarea populației în acest sens.
La nivel individual, există câteva soluții care, odată implementate la nivel de mase, pot da rezultate cu adevărat notabile pentru o societate implicată în acest sens și un mediu înconjurător cât mai ocrotit. Printre acestea se numără:
- reciclarea hârtiei
- colectarea și depozitarea selectivă a deșeurilor, în containere special amenajate
- înlocuirea becurilor clasice și optarea pentru becuri cu consum redus de energie
- achiziționarea băuturilor în recipiente din sticlă, renunțarea la PET-uri
- montarea unor filtre pentru apă în propriile locuințe
- achiziționarea hainelor din fibre naturale
- renunțarea la pungile de plastic, hârtie, paie de plastic, pahare și farfurii de unică folosință, periuțe de dinți din plastic, etc