Impactul vopselei asupra mediului

Vopseaua este una dintre cele mai utilizate materii la nivel mondial. Doar dacă ne gândim la clădiri, pereți, mașini sau alte obiecte/materiale care sunt vopsite zilnic în fiecare colț al lumii, ar trebui să ne putem imagina cât de prezentă este aceasta în viețile noastre și în mediul înconjurător, împreună cu substanțele pe care le conține. 

Vopseaua, într-o formă sau alta, este utilizată de mii de ani în diferite scopuri, însă dacă la început aceasta era realizată din ingrediente naturale, în timp compoziția sa a suferit modificări importante. În epoca modernă, omul a descoperit că poate îmbunătăți calitatea vopselei prin introducerea unor pigmenți sintetici și a unor substanțe chimice, care ajută totodată și la obținerea unei game aproape infinite de culori, pe lângă alte proprietăți date vopselei. 

De exemplu, pe parcursul unui singur an (2019), se estimează că în Marea Britanie industria vopselurilor a produs în jur de 703 milioane de litri de vopsea. Compușii organici volatili, metalele grele sau compușii organotinici sunt doar câteva dintre substanțele chimice toxice regăsite în compoziția vopselelor care produc efecte negative asupra sănătății oamenilor și a mediului. 

Cum este afectată natura folosind în exces vopseaua

Unele dintre cele mai des întâlnite substanțe prezente în compoziția vopselelor sunt compușii organici volatili (COV), regăsiți cel mai frecvent în vopselele pe bază de solvenți. Studiile au arătat că o bună parte dintre compușii organici volatili poluează mediul înconjurător atât atunci când vopseaua este produsă, cât și atunci când această materie este folosită. 

Procesul de producție a vopselelor implică și eliberarea de CO2 în atmosferă și dacă ne putem imagina numai la nivel teoretic cam cât de mare este cantitatea de vopsea produsă la nivel mondial în fiecare an, am putea înțelege ce fel de impact are acest lucru asupra încălzirii globale sau, în general, asupra planetei noastre. 

Petrolul este unul dintre ingredientele-cheie folosite în producția vopselelor și, fiind o sursa neregenerabilă, utilizarea acestuia ridică o problemă destul de importantă în ceea ce privește protecția mediului. În plus, de luat în calcul la acest capitol este și energia utilizată pentru a colecta petrolul. Eliminarea vopselelor petrochimice presupune un proces foarte dificil și atât timp cât nu este realizat corect, poate provoca daune aproape iremediabile naturii. 

Vopseaua antivegetativă este un alt tip de vopsea care poate produce daune ireversibile mediului marin și poate afecta serios sănătatea omului. Acest tip de vopsea este folosită în special pentru a proteja suprafețele de coroziune, respectiv suprafețele exterioare ale navelor de a atrage și a acumula organisme marine. Vopseaua antivegetativă conține compuși organotinici (de exemplu tributyltin), substanțe chimice extrem de toxice, iar scurgerea acestora în mediul marin poate afecta considerabil viața acvatică. 

Totodată, vopseaua mai poate conține metale grele precum plumbul sau cromul, toxice pentru organismul uman și pentru natură. 

În ceea ce privește sănătatea oamenilor, compușii organici volatili pot fi foarte dăunători. Cu toții știm că atunci când vopsim ceva la interior trebuie să ne menajăm căile respiratorii și să aerisim cât mai bine acel spațiu. Inhalarea acestor gaze poate produce afecțiuni ale sistemului respirator, afecțiuni ale ochilor sau poate accentua unele probleme de sănătate. Cele mai comune reacții după inhalarea acestor substanțe toxice sunt durerile de cap, usturimile de ochi, uneori reacțiile alergice, însă e important de știut că expunerea prelungită la astfel de substanțe poate provoca și afecțiuni ale ficatului, afecțiuni ale rinichilor, unele tipuri de COV fiind chiar cancerigene. 

Ce este de făcut pentru a reduce impactul negativ asupra mediului în urma producției și folosirii vopselelor

Conștientizarea problemelor legate de poluarea mediului devine un fapt din ce în ce mai prezent în mentalitatea omului modern, motiv pentru care au început să apară pe piață mai multe tipuri de vopsea mai puțin dăunătoare. Există în prezent vopsele care conțin o cantitate mai mică de compuși organici volatili, care includ în compoziție latex, latex reciclat sau vopsea acrilică. 

Cum putem verifica dacă un anumit tip de vopsea este mai puțin dăunător mediului?

O vopsea considerată cu conținut scăzut de compuși organici volatili ar trebui să aibă în compoziția sa mai puțin de 50 g per litru de COV. O vopsea considerată cu conținut aproape 0 de COV ar trebui să aibă în compoziție mai puțin de 5 g per litru de COV. 

Una dintre alternativele existente pe piață în momentul de față, care nu are aceste efecte distructive asupra mediului înconjurător, este vopsirea cu pulbere în câmp electrostatic. Acesta este un proces folosit pentru vopsirea metalelor și este considerat a fi o variantă mai prietenoasă cu mediul, întrucât în timpul procesului nu sunt eliberați compuși organici volatili sau cantitatea acestora este considerabil mai mică. Acest tip de vopsire se face cu ajutorul unui pistol electrostatic de vopsire, cu aer comprimat. 

Mai mult, acest tip de vopsire produce straturi de vopsea foarte durabile, iar în acest mod poate fi redusă frecvența cu care un anumit obiect necesită vopsire. 

Alți producători încearcă să introducă pe piață mai multe tipuri de vopsele cu pigmenți naturali sau cu diferite uleiuri în compoziție, precum cel de in, iar în unele locuri au existat propuneri ca vopseaua să fie vândută de la \”robinet\”, în locul celei la găleată, pentru ca oamenii să poată cumpăra exact cantitatea de care au nevoie. 

In concluzie, este important să conștientizăm faptul că întreaga industrie a vopselelor va trebui să se reconfigureze curând și să scoată pe piață alternative cât mai prietenoase cu mediul, iar până atunci, fiecăruia dintre noi îi revine obligația morală de a reduce acest impact prin utilizarea unor vopsele eco-friendly sau prin diminuarea cantităților irosite.