Tot ce trebuie să știm despre reciclarea deșeurilor de lemn

Reciclarea este un subiect despre care se discută mult, iar cel mai frecvent auzim de reciclarea plasticului sau a hârtiei. Însă sunt și alte materiale care trebuie luate în considerare când vorbim de reciclare. Mai exact, ne referim la lemn.

Poate fi lemnul reciclat?

Majoritatea deșeurilor de lemn pot fi reutilizate ca material de construcție, reciclate în straturi pentru amenajarea terenului sau în pastă pentru producția de hârtie și utilizate în mod profitabil ca și combustibil. De asemenea, reutilizarea și reciclarea lemnului reduce necesitatea de a tăia copaci.

Reciclarea deșeurilor de lemn este procesul de transformare a deșeurilor de lemn în produse utilizabile. Produsele generate de reciclarea deșeurilor de lemn sunt utilizate în sectoare precum producția de hârtie, producția de panouri, peleți de lemn, producția de energie și multe altele.

Costul în creștere al eliminării deșeurilor de materiale și o conștientizare tot mai mare pentru mediu contribuie, de asemenea, la creșterea importanței reciclării deșeurilor de lemn. O convingere comună este că, prin reciclarea deșeurilor de lemn, cererea de \”lemn verde\” va scădea, iar acest lucru va fi benefic pentru mediu.

Un alt lucru important de știut este că nu tot lemnul care ajunge la reciclat va fi sau poate fi reciclat într-un mod eficient. Aproximativ 85% din lemnul adunat trece prin procesul de reciclare, restul, nefiind compatibil pentru reciclare, este utilizat drept combustibil pentru generarea de energie electrică pentru unele instalații. 

Lemnul reciclat se împarte în mai multe categorii:

  • Categoria A: lemn reciclat curat – material produs din paleți și din producția secundară și adecvat pentru producerea de așternut pentru animale și mulci.
  • Categoria B: materie primă industrială – include materialul de clasa A plus deșeuri de construcții și demolări, fiind adecvat pentru fabricarea de panouri.
  • Categoria C: combustibil – este alcătuită din toate materialele de mai sus, plus cele provenite din colectarea municipală și din spațiile de agrement civic și poate fi utilizată pentru combustibil din biomasă.
  • Categoria D: deșeuri periculoase – Aceasta include toate clasele de lemn, inclusiv materiale tratate, cum ar fi gardurile și șinele de cale ferată, și necesită eliminarea în instalații speciale.

Avantajele reciclării deșeurilor de lemn

Deși pare greu de crezut, procesul de reciclare a deșeurilor de lemn este unul destul de simplu. Acesta nu necesită folosirea de substanțe chimice care ar putea să afecteze mediul.  Practicile și strategiile de succes pentru gestionarea deșeurilor de lemn sunt dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, pentru a reduce costurile și pentru a oferi noi oportunități.

Impactul asupra mediului. Primul și cel mai important beneficiu al reciclării lemnului este salvarea copacilor. De asemenea, reciclarea lemnului contribuie la reducerea impactului asupra mediului prin faptul că se evită ca mai puține deșeuri să ajungă la gropile de gunoi.

Reducerea costurilor cu energia. Reciclarea deșeurilor de lemn ajută la reducerea costurilor cu energia. Atunci când produsele sunt fabricate din materiale virgine, se consumă energie pentru a extrage și prelucra aceste materiale, iar acest lucru include arderea combustibililor fosili.

Noi oportunități. Reciclarea deșeurilor de lemn oferă oportunități care țin pasul cu evoluția cererii clienților pentru produse reciclate, de exemplu, în expansiunea energiei regenerabile sub formă de biocombustibil. Sursele de materie primă din biomasă includ deșeurile industriale de lemn, depozitele de cherestea, reziduurile de lemn din industrie, deșeurile de arbori din mediul urban și deșeurile solide de lemn municipale, inclusiv resturile de construcții și demolări.

Lemnul reciclat, conținut de umiditate mai mic

Unul dintre marile avantaje ale lemnului reciclat este că are un conținut de umiditate de 20%, adică mai mic față de nivelul de umiditate din lemnul nou – care are undeva între 60 și 70%. Poate nu știați, dar un conținut de umiditate mai mic înseamnă în mod automat o durabilitate mai mare a produselor din lemn.

Reciclarea este foarte importantă și trebuie să devină esențială pentru fiecare dintre noi, indiferent că ne referim la plastic, hârtie, lemn sau sticlă.