5 iunie – Ziua Mondială a Mediului Înconjurător și modalități prin care poate fi sărbătorită

5 iunie este data la care celebrăm Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, începând cu anul 1972, când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a instituit această sărbătoare pentru a marca Conferința \”Ecologia Umană\” de la Stockholm. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător reprezintă totodată o motivație în plus pentru guvernele și diferitele organizații din întreaga lume de a demara activități și proiecte prin care să desfășoare activități de îmbunătățire și de protejare a mediului. 

Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a fost creat odată cu înființarea Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător.

Cum este celebrată această zi și care sunt temele principale de dezbatere 

În fiecare an, cu ocazia acestei sărbători, sunt adoptate diferite teme de discuție în jurul cărora mai multe organizații, activiști și chiar guverne ale țărilor participante dezbat idei și planuri pentru ajutorarea mediului înconjurător. De exemplu, în anul 2018, India a găzduit cea de-a 45-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, sub tematica \”Să învingem poluarea cu plastic\”. Aproximativ 6.000 de oameni s-au adunat pe o plajă din Mumbai pentru a aduna 90.000 kg de plastic, obiectiv de altfel îndeplinit. Tot atunci, Guvernul din India și-a asumat un angajament de a interzice toate materialele plastice de unică folosință până în 2022. 

În 2019, tema centrală a fost \”Poluarea aerului\”, poluare care cauzează, conform studiilor de specialitate, peste 7 milioane de decese premature în fiecare an. Celebrarea oficială a evenimentului a fost găzduită atunci de China. 

În 2020, tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător a gravitat în jurul biodiversității, fiind găzduită de Columbia. Anul trecut, 14 lideri mondiali au lansat o declarație prin care solicită guvernelor să rezoneze asupra unui obiectiv global de a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanul planetei până în 2030. 

În 2021, tema centrală este \”Restaurarea ecosistemelor\”, evenimentul de bază fiind găzduit de Pakistan. 

#GenerationRestoration este hashtag-ul regăsit pe site-ul www.worldenvironmentday.global, prin intermediul căruia doritorii pot urmări numeroase activități desfășurate la nivel global despre mediul înconjurător. 

Care sunt principalele tipuri de poluare a mediului înconjurător 

Există 5 tipuri principale de poluare la nivel de mediu, acestea fiind împărțite după cum urmează:

Poluarea aerului – rezultată majoritar în urma arderii combustibililor și ajunse în natură prin emisiile vehiculelor sau ale fabricilor. 

Poluarea apei – cauzată în cea mai mare parte de scurgerile provenite din câmpurile agricole care conțin îngrășăminte sau alte substanțe chimice toxice, siturile industriale sau chiar zonele urbane cu aferentele sisteme de canalizare.  

Poluarea solului – acest tip de poluare poate avea, de asemenea, surse industriale sau eliminarea improprie a substanțelor de origine toxică. 

Fotopoluarea sau poluarea luminoasă – acest tip de poluare se referă la cantitățile enorme de lumină produse de zonele urbane sau intens populate și are, la rândul său, o serie de efecte negative asupra sănătății umane sau a mediului. De exemplu, sursele artificiale de lumină excesivă împiedică tiparele de migrație a mai multor specii de păsări. 

Poluarea fonică – acest tip de poluare reprezintă zgomotele în exces produse de către om prin intermediul tehnologiei și care influențează într-o mare măsură comportamentul diverselor animale marine sau al păsărilor, plus multe alte efecte negative, inclusiv asupra sănătății umane. 

Cum putem sărbători Ziua Mondială a Mediului Înconjurător într-un mod potrivit 

Felul în care ne raportăm la această problemă, modul prin care reușim să devenim mai activi, acceptând că nu putem întoarce timpul și luând atitudine cu privire la faptele noastre, ne poate face să contribuim categoric la asigurarea unui viitor mai bun generațiilor care urmează și a mediului înconjurător. 

Site-ul oficial al acestei sărbători pune la dispoziția iubitorilor de mediu numeroase informații cu privire la acțiunile concrete care au loc la nivel mondial pentru a sprijini și a conserva natura și oferă acestora posibilitatea de a se alătura în lupta contra poluării și de a se implica activ. 

Printre posibilitățile de celebrare așa cum se cuvine a acestei zile, se pot număra mai multe activități precum: 

– informarea corectă asupra tipurilor de deșeuri și a modului în care acestea se reciclează într-un mod propriu 

– informarea asupra metodelor de evitare a răspândirii microplasticului în mediul înconjurător

– colectarea deșeurilor reciclabile în mod separat, într-o formă corectă. Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi aici 

– plantarea de copaci

– pregătirea unei mese în cadrul căreia să folosiți numai alimente de la micii producători locali 

– renunțarea la pungile de plastic

– achiziționarea unor articole de îmbrăcăminte realizate exclusiv din materiale naturale

– achiziționarea de produse de curățenie ecologice 

reciclarea bateriilor uzate

– predarea către centrele specializate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice pe care le aveți în casă 

– folosirea compostului la grădinărit în locul îngrășămintelor chimice

– aruncarea uleiului folosit în gospodărie în urne de colectare specializate.