Cele 10 categorii ale deșeurilor de echipamente electrice și electronice

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (prescurtate simplu – DEEE) definesc orice tip de echipament electric și electronic introdus pe piață, care functionează în baza unor curenți electrici sau câmpuri electromagnetice, fiind destinat unei utilizari la o tensiune de cel mult 1.000 volţi curent alternativ si 1.500 volţi curent continuu. Acestea devin deșeuri de îndată ce nu mai au utilitate din varii motive sau nu mai îndeplinesc scopul pentru care au fost fabricate, iar aceste tipuri de deșeuri au un grad mare de reciclare, atât de necesară protejării mediului înconjurător și sănătății umane.

Conform studiilor de specialitate, deșeurile de echipamente electronice conțin, pe lângă materialele non-biodegradabile din care sunt fabricate, numeroase tipuri de metale grele, freon, substanțe ignifuge bromurate, pvc și pot fi extrem de daunătoare mediului în cazul în care sunt distruse prin ardere sau prin alte metode improprii.

Cantități foarte mari de materii prime secundare pot fi recuperate prin procesul de reciclare a DEEE-urilor, așadar materiale precum platina, aurul și argintul, pot fi revalorizate. Totodată, materiile prime secundare precum fierul, cuprul, aluminiul, plasticul și sticla obținute prin reciclarea DEEE-urilor pot fi reciclate și reintroduse în uz în urma acestui proces.

DEEE-urile se împart, conform directivei 19/2012 a Uniunii Europene, în 10 categorii prezentate pe larg mai jos:

Electrocasnice mari

În această categorie se încadrează aparatele mari de răcire precum frigiderele, congelatoarele, lăzile frigorifice, inclusiv aparate de dimensiuni mari utilizate pentru procesul de refrigerare, cărora li se alătură mașinile de spălat rufe și vase, uscătoarele de rufe, plitele electrice, aparatele cu microunde sau alte aparate mari destinate preparării de mâncare, precum și aparatele de aer condiționat, ventilatoarele, caloriferele electrice sau alte dispozitive electronice pentru încălzire și echipamente de ventilație. 

Electrocasnice mici

Sunt incluse în această categorie toate aparatele mici destinate îngrijirii personale, precum uscătoarele de păr, ondulatoarele de păr, mașinile de tuns, de bărbierit, epilatoare, dispozitive pentru masaj, periuțe de dinți electrice și altele. Totodată, li se alătură aparatele destinate curățeniei, cum ar fi aspiratoarele, fiarele de calcat, dar și cele folosite în bucătărie (aparate de cafea, prăjitoare de pâine, friteuze, blendere, mixere, aparate toast, storcătoare de fructe), împreună cu aparatele de mici dimensiuni destinate prelucrării textilelor (mașini de cusut, etc.)

Echipamente de IT și telecomunicații

Se regăsesc în această categorie obiecte precum componentele și accesoriile de calculatoare (mouse-uri, tastaturi, ecrane), unități, servere, plăci de bază, procesoare, plăci video, imprimante, laptop-uri, tablete, notebook-uri, netbook-uri, calculatoare de buzunar, dar și telefoane, fie acestea mobile sau nu și alte sisteme de telecomunicații.

Echipamente și aparate electrice de consum

Această categorie este alcătuită din aparatura TV, aparatura radio, video-recordere, amplificatoare audio si alte tipuri de echipamente folosite pentru reproducerea sau înregistrarea sunetului sau a imaginii, precum instrumentele muzicale care funcționează pe bază de electricitate.

Echipamente pentru iluminat

Se încadrează aici corpurile de iluminat pentru lămpile fluorescente, lămpile cu descărcare de mare intensitate, lămpile cu sodiu, lămpile cu halogenuri metalice sau alte dispozitive care au ca scop răspândirea sau controlul luminii.

Unelte electronice și electrice, exceptând uneltele industriale fixe de mari dimensiuni

Echipamentele pentru tăiere, șlefuire, lustruire, frezare, cele pentru realizarea găurilor sau alte obiecte utilizate în prelucrarea metalului și a lemnului se încadrează în această categorie. Acestora li se alătură uneltele pentru sudură, cele pentru pulverizare și chiar instrumentele electrice pentru grădinărit.

Dispozitive medicale

Sunt incluse aici toate echipamentele electrice și electronice folosite pentru proceduri medicale din diverse ramuri, precum aparatele utilizate în cardiologie, ventilatoarele pulmonare, aparatele de radioterapie sau cele de dializă, împreună cu alte dispozitive folosite pentru detectarea, analiza, tratarea diverselor boli sau monitorizarea bolnavilor.

Jucării, echipament sportiv și alte tipuri de echipamente destinate petrecerii timpului liber

Această categorie conține numeroase tipuri de echipamente sportive care au componente electrice sau electronice, alături de jocurile electronice, jocurile video, consolele de jocuri și diferite tipuri de jucării electrice precum trenulețe, mașinuțe, șamd. 

Instrumente de monitorizare și control

Termostatele, detectoarele de fum, regulatoarele de încălzire sau altă aparatură destinată măsurătorilor precum cântarele sau diferite aparate destinate monitorizării în industria de instalații.

Distribuitoare automate

Intră în această categorie dozatoarele și distribuitoarele automate (de mâncare, băuturi calde sau reci, sticle de plastic sau alte recipiente, săpun sau dezinfectant și chiar bani) practic, toate aparatele care livrează automat diferite tipuri de produse.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *