Plantarea florilor native si importanta acestora pentru ocrotirea mediului inconjurator

Desi plantele native sunt mai rezistente si se reproduc mai usor comparativ cu celelalte tipuri de plante, acesta nu este singurul atu pe care il au. Sanatatea mediului inconjurator poate fi puternic influentata de prezenta plantelor native, deoarece nu necesita utilizarea de pesticide pentru a se putea dezvolta, nu au nevoie de fertilizatori si ajuta la conservarea biodiversitatii. 

Practic, fiecare petec de gradina cu flori native poate reprezenta un ajutor si un efort de a sustine habitatul unor insecte, pasari sau alte animale. 

Ce sunt plantele native si prin ce se deosebesc de restul plantelor

Plantele native sunt acele specii de plante care se regasesc intr-un anumit ecosistem in mod natural, practic, cele care cresc acolo fara interventia omului (nu au fost aduse in acel loc de om sau nu au fost modificate genetic). 

Acestea se mai numesc si indigene si s-au raspandit in respectivul ecosistem prin propriile puteri, respectiv semintele lor au fost aduse acolo de fenomene ale naturii (vant, apa) sau de animale (pasari, insecte, etc). 

Printre plantele native din Romania sunt: salvia transsilvanica, macesul, campanula romanica (clopotelul dobrogean), trifoiul de balta, albastrelele si multe altele. 

Beneficiile speciilor de plante native

Plantele native se adapteaza bine solului lor de provenienta si au mai multe sanse sa traiasca in armonie alaturi de alte plante crescute natural in respectivele zone. Aceste plante nu au nevoie de regula de foarte multa apa, asa cum nu au nevoie nici de ingrasaminte chimice. Toate aceste aspecte indica faptul ca plantele native sunt mai putin solicitante comparativ cu alte plante in ceea ce priveste consumul de energie si de apa. 

Plantarea acestor tipuri de flori reprezinta o mana de ajutor oferita ecosistemului local, in special pentru anumite specii de insecte, care sunt vitale pentru polenizare si, in general, pentru sanatatea solului. 

Plantele au capacitatea de a stabiliza solul si de preveni eroziunea, functionand totodata ca un filtru pentru panza freatica. O parte dintre plante reprezinta o sursa buna de azot pentru sol si implicit pentru alte plante, in timp ce altele reprezinta sursa de hrana a unor insecte sau a unor specii de pasari. 

Plantarea unui mix de astfel de plante native nu face decat sa sporeasca toate beneficiile mai sus enumerate si sa mentina fiecare componenta a ecosistemului in echilibru. 

Speciile straine de plante sau non-native 

Plantele non-native sunt acele plante care au fost introduse intr-o anumita regiune de catre om sau care au fost modificate genetic. O buna parte dintre plantele intalnite in prezent in gradinile noastre este reprezentata de plantele non-native, cum ar fi arahidele, papaya, vanilia, daliile sau chili, originare din America de Sud sau America Centrala. 

Piersicii, cameliile, magnoliile sau trandafirii provin din Asia, in timp ce mazarea, susanul, coriandrul, castravetele sau iasomia provin din Orientul Mijlociu. 

Narcisele, macii, cimbrul, alaturi de multe altele, sunt exemple de plante care provin din Europa. 

Plante non-native care sunt plantate in regiuni straine si efectul acestora indirect asupra mediului 

Exista o serie de plante non-native care au cauzat efecte devastatoare atunci cand au fost introduse intr-un ecosistem nou. De exemplu, knotweed-ul japonez este un tip de planta care creste uimitor de repede si care poate afecta inclusiv fundatiile constructiilor. Este nevoie de specialisti in domeniu pentru a indeparta definitiv plantele de pe un anumit teren, iar zona afectata necesita tratare chimica. 

Aceasta planta nu ridica probleme in tarile de provenienta precum Japonia sau China, pentru ca este tinuta sub control de prezenta altor plante similare, insa odata ce a fost introdusa in Europa sau in SUA, neavand specii din acelasi ecosistem in apropiere, a devenit invaziva. 

Cu toate acestea, majoritatea plantelor non-native nu vor produce asemenea pagube, insa vor avea nevoie de ingrasaminte, compost, insecticide si irigatii suplimentare pentru a putea creste pe un teren nefamiliar, ceea ce duce la concluzia ca dezvoltarea lor are un impact negativ asupra mediului inconjurator, intr-o maniera sau alta. 

Reguli pentru o buna alegere a plantelor 

Atunci cand cumparati seminte, bulbi, ganditi-va la cat de potrivite sunt respectivele plante in gradina. Si nu neaparat din punct de vedere estetic, ci mai degraba de cata lumina au nevoie, de frecventa cu care trebuie udate si de maniera in care sustin ecosistemul local. 

Identificati plantele care au un consum ridicat de resurse din gradina si evitati daca se poate pe viitor sa optati pentru aceleasi plante. Daca aveti un trandafir care nu infloreste niciodata, indiferent de cat de mult ingrasamant ar primi, e limpede ca poate nu acela este locul in care poate sa se dezvolte cel mai bine si ca poate trebuie sa optati pentru plante native. 

Interesati-va care sunt plantele native din regiunea in care locuiti si identificati un loc din care le puteti cumpara. 

Nu luati plante salbatice din mediul lor natural, respectiv bulbii acestora. Daca mai multi oameni ar face acelasi lucru, exista sanse destul de mari ca un intreg habitat sa fie distrus. Apelati cel mai bine la alti gradinari sau la furnizori autorizati pentru a obtine plantele dorite.